UPPSC Prelims Question Paper 2023 with Answers for GS 1 & 2

UPPSC Prelims Question Paper 2023: Uttar Pradesh Public Service Commission has conducted UPPSC Prelims Exam 2023 on 14th May (Sunday). The UPPSC PCS and ACF/ RFO Prelims comprised of two papers i.e., General Studies Paper 1 and General Studies Paper 2 which is to be held on the same day. Through the UPPSC PCS and ACF / RFO Group A and Group B Officers are selected for the administrative services of the state government. UPPSC GS Paper 1 & 2 has been concluded and the links for the UPPSC Question Paper have been provided in the article below. The candidates who were waiting for UPPSC 2023 Question Paper can download the UPPSC Prelims Question Paper 2023 PDFs from the links.

UPPSC Question Paper 2023

UPPSC Prelims Examination is a qualifying test and marks scored by the candidates will not be counted in the final merit list, however, securing good marks in UPPSC Prelims Exam is a must get shortlisted for the Mains exam. UPPSC Prelims Exam is divided into two parts- General Studies-1 and General Studies-2 (CSAT). In Paper-1, there are 150 MCQs and in Paper-2, 100 MCQs are asked. The questions asked in UPPSC 2023 can be checked from the UPPSC Question Paper for which the links have been provided in the article.

UPPSC Prelims Question Paper 2023

The aspirants who are planning for the upcoming UPPSC PCS Exam can download the Prelims Question Paper PDF to know what was the level of the UPPSC Prelims Exam 2023 and begin their preparation smoothly. The UPPSC Prelims Paper-1 (General Studies) and Paper-2 (CSAT) Question Paper PDF and Answer Key PDF have been given below after the exam is over.

UPPSC Prelims Answer Key 2023 [Click Here]

UPPSC Question Paper 2023 [Set-D]

Read out the questions and their answers as discussed below by our faculty for UPPSC Prelims Set D Question Paper.

Q1. According to the Union Budget 2023-24, how many skill India international centres are to be set up across different states to skill youth for international opportunities?

a) 40
b) 20
c) 30
d) 50

Answer- c) 30

Q2. Who was the leader of the rebellion in Bareilly, Uttar Pradesh during 1857?

a) Hazarat Mahal
b) Nana Saheb
c) Khan Bahadur Khan
d) Kunwar Singh

Answer- c) Khan Bahadur Khan

Q3. Which one of the following is the largest coal-producing centre of Ukraine?

a) Donetsk
b) Kyiv
c) Kharkiv
d) Zaporizhzhia

Answer- a) Donetsk

Q4. In December 2022, New Zealand passed the world’s first Law to ban smoking for next generation. New Zealand’s goal is to be “smoke-free” by….

a) 2030
b) 2024
c) 2025
d) 2029

Answer- c) 2025

Q5. Which among the following (Provision- Part of the Constitution) is not correctly matched?

a) Tribunals- Part XI
b) The Union Territories- Part VIII
c) Official Language- Part XVII
d) The Scheduled and Tribal Areas- Part X

Answer- a) Tribunals- Part XI

Q6. The Constitution of India initially permitted the use of English Language for all official purposes for a period of-

a) 5 years
b) 10 year
c) 15 years
d) 20 years

Answer- c) 15 years

Q7. Which of the following is an insectivorous plant?

a) Nepenthes
b) Nelumbo
c) Nyctanthes
d) Nicotiana

Answer- a) Nepenthes

Q8. A geographical unit that collects, stores and release water is called-

a) Wet Land
b) Waste Land
c) Water Reserve
d) Watershed

Answer- d) Watershed

Q9. Who authored the book “The Challenge of World Poverty”?

a) Amartya Sen
b) Gunnar Myrdal
c) Jean Dreze
d) Adam Smith

Answer- b) Gunnar Myrdal

Q10. Which of the following is not a part of the Article 20 of the Constitution of India?

a) Prohibition Against Torture
b) Prohibition Against Self Incrimination
c) Ex- post Facto Law
d) Double Jeopardy Clause

Answer- a) Prohibition Against Torture

Q11. ‘Milind Panho’ is in the form of a dialogue between King Milind and Buddhist Saint. The concerned saint was-

a) Nagarjuna
b) Kumaril Bhatt
c) Nagbhatt
d) Nagasena

Answer- d) Nagasena

Q12. What do we call balancing the need to use resources and also conserve them for the future?

a) Future resources
b) Resource Conservation
c) Reducing Consumption
d) Sustainable development

Answer- d) Sustainable development

UPPSC Previous Year Question Paper

The previous year’s UPPSC Prelims Question Paper PDFs have been linked below, you can also check last year’s UPPSC Question paper for reference.

Download UPPSC 2021 General Studies-1 Question Paper PDF

Download UPPSC 2021 General Studies-2 Question Paper PDF

UPPSC 2023 Question Paper- Marking Scheme

The applicants who appeared in the UPPSC PCS Exam can calculate their tentative marks by comparing their answers to the responses released in the UPPSC Answer Key 2023. The marking scheme followed for calculating scores for UPPSC is as follows:

  1. Filling multiple circles on the OMR sheet for the same question would be treated as an incorrect answer and it would lead to negative marking.
  2. There is no negative marking for leaving a question blank.
PaperNumber of QuestionsCorrect answer marksIncorrect answer marks
General Studies 11501.330.44
General Studies 210020.66

UPPSC 2023 Prelims Exam Pattern

Check the complete UPPSC 2023 Prelims Exam Pattern from the table given below.

UPPSC Prelims Exam Pattern 2023
No. of Papers (2)
  1. Paper 1 – General Studies I
  2. Paper 2 – General Studies II (CSAT)
Type of QuestionsMultiple Choice Questions (MCQs)
Duration of Exam2 hours each
Maximum Marks200 marks each
Number of Questions

*Paper-I: 150 questions

*Paper-II: 100 questions

Type of ExamOffline (Pen-paper) OMR sheets
Negative MarkingPaper 1- 0.44
Paper 2- 0.66

Click to UPPSC PCS Syllabus & Pattern 2023

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.